Uçak Fobisi Belirtileri ve Tedavisi
21 Haziran 2024

Uçak Fobisi Belirtileri ve Tedavisi

Uçak fobisi, genellikle yükseklik korkusunun bilinçaltına yerleşmesi sonucu oluşmaktadır. Bu korkunun yanı sıra, uçak fobisinin gelişiminde uçağın kalkış ve inişindeki sarsıntı, gürültü, basınç gibi etkenler de rol oynamaktadır.

Uçak fobisi, bilgi kirliliğine bağlı olarak da ortaya çıkabilmektedir. İlk defa uçağa binen yakın çevremizdeki insanların, tecrübelerini abartılı ve korkulu bir şekilde anlatması da uçak fobisi oluşumunu artırıcı nedenler arasındadır. İlk defa uçağa binecek kişilerin bu tür kulaktan dolma bilgilere fazla kulak asmamaları gerekir. Uçuş bilgisi hakkında uzmanlardan bilgi almak en doğrusu olacaktır.

Uçak fobisinin, bilinçaltına yerleşmiş mantıksız bir düşünce olduğunu unutmayınız. Günümüz teknolojisi göz önüne alındığında, uzmanlar en güvenli yolculuğun uçakla yapılan yolculuk olduğunu ileri sürmektedirler. Diğer ulaşım araçlarına nazaran uçak ile seyahat etmek oldukça güvenlidir. Bu bilgilerin bilinmesi, uçak fobisinin oluşmasını veya mevcutsa bu fobinin atlatılmasını sağlamak açısından oldukça önemlidir.

Uçak Fobisi Neden Olur?

  • Uçak ile yolculuğun ilk defa tecrübe edilecek olması.
  • Kulaktan dolma yanlış bilgiler.
  • Astım, nefes darlığı, kalp sıkışması gibi rahatsızlıkları olan bireyler.
  • Panik atak, anksiyete, sara nöbetleri gibi durumlara sahip kişiler.
  • Sosyal medya, TV, radyo gibi iletişim araçlarından uçak kazalarının duyulması.
  • Uçuş tecrübesini tek başına gerçekleştirmek.
  • Hava durumunun olumsuz olmasından kaynaklı uçağın sarsıntı yapması.

Uçak fobisinin genellikle yükseklik korkusuyla ilişkili olduğu düşünülmektedir. Bu durum çoğu bireyde olağan bir korkudur ve doğrudan uçak fobisi olarak tanımlanmamalıdır. Uçak fobisi ciddi anlamda olan bireylerde, uçağın kaza yapacağı, düşeceği ve ölüm korkusu söz konusudur. Bu durum oldukça ciddidir ve bu tür uçak fobisi olan bireylerde bir takım fizyolojik değişiklikler meydana gelir.

Uçak Fobisi Olan Bireylerde Şekillenen Semptomlar

  • Kasılma, irkilme ve titremeler
  • Ateş basması ve terleme
  • Nefes darlığı, kalp çarpıntısı
  • Çığlık atma ve yutkunamama
  • Ses kısıklığı, konuşamama
  • Baş dönmesi, mide bulantısı ve kusma
  • Stres, depresyon, panik atak ve anksiyete

Uçak fobisi olan bireylerde yukarıda sayılan semptomlar tüm bireylerde gerçekleşmeyebilir. Kimi bireylerde bu semptomlar hafif seyrederek atlatılırken, bazı bireylerde de hayati risk taşıyabilir. Özellikle kalp rahatsızlığı olan bireylerin, nefes darlığı ve panik atakları olan bireylerin uçakla seyahat etmeleri konusunda uzmanlar uyarıda bulunmaktadır.

Uçak fobisi testlerle, aletlerle belirlenebilen bir durum olmayıp, sadece uçağa binildiğinde ortaya çıkan bir durumdur. Bu nedenle rahatsızlığı olan bireylerin mutlaka tedavilerini olduktan sonra uçağa binmeleri önerilmektedir. Uçak fobisinin tedavisi ise birkaç yöntemle kolaylıkla atlatılabilir.

Uçak Fobisi Tedavisi Nasıl Yapılır?

  • Medikal olarak sakinleştirici ilaç kullanımı.
  • Uçağa birlikte bir arkadaş ile binmek.
  • Uçağa binildiğinde kalkışta ve inişte sohbet etmek.
  • Kalkış ve inişlerde başı geriye yaslayıp, gözleri kapatmak ve aşağıya bakmamak.
  • Kaygı düzeyini azaltıcı spor, yoga, terapi yapmak.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Hatırsaz

04 Haziran 2024 Salı

Merhabalar benim yükseklik ve uçağa binme gibi korkularım var. Kime sorsam yüzleşmen gerek diyo ama ben uçağa bindiğimi hayal ettiğimde bile aşırı derece de korkuyorum. Çözüm için önerileriniz var mı? Teşekkür ederim.

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Toygun

Daha önce uçak deneyimi yaşayarak uçak fobiniz oluşmuş ise bunun geri dönüşü çok zor oluyor. fakat hiç uçağa binmediğseniz, o zaman doktor tarafından verilen sakinleştirici veya güvendiğiniz birisinin yanında olması ilk uçak seyahati için uygulayabileceğiniz yöntemlerdir. bu arada astım panik atak yükseklik korkusu gibi fobileriniz ve hastalıklarınız varsa istesenizde binemezsiniz.

2. Cevap
cevap

Aygül

Uçak fobisi tedavisi

Medikal olarak sakinleştirici ilaç kullanımı.Uçağa birlikte bir arkadaş ile binmek.Uçağa binildiğinde kalkışta ve inişte sohbet etmek.Kalkış ve inişlerde başı geriye yaslayıp, gözleri kapatmak ve aşağıya bakmamak.Kaygı düzeyini azaltıcı spor, yoga, terapi yapmak. 

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Fobi Çeşitleri Nelerdir?

Fobi Çeşitleri Nelerdir?

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Sosyal Fobi Belirtileri ve Tedavisi

Sosyal Fobi Belirtileri ve Tedavisi

Okul Fobisi Belirtileri ve Tedavisi

Okul Fobisi Belirtileri ve Tedavisi

Sosyal Fobi Nasıl Yenilir?

Sosyal Fobi Nasıl Yenilir?

Sosyal Fobi El Titremesi Belirtileri ve Tedavisi

Sosyal Fobi El Titremesi Belirtileri ve Tedavisi

Sosyal Fobi Testi Nedir ve Nasıl Yapılır?

Sosyal Fobi Testi Nedir ve Nasıl Yapılır?